Titel: Gevär som icke gingo rätt.

Meddelare: Skogsvaktare, jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg, Sillre

Att ett gevär icke gick rätt hade alltså ingenting magiskt över sig, enligt min sagesman, vilken företräder flertalets uppfattning. Felet var av rent mekanisk karaktär och kunde borttagas vid en översyn av geväret. Vid jakt på villebråd, som var förtrollat, kunde geväret ej träffa villebråd även om de annars voro träffsäkra. Här såg det därför ut som om gevären skulle vara förgjorda så att de ej gingo rätt. Av mina meddelare är det endast Torsten Norman som framhåller att bössorna även kunde förgöras så att de inte gingo rätt. Han säger: Det påstods, att det var särskilda medel som skulle användas, när man ville att bössan inte skulle träffa och andra då man ville, att den skulle förlora kraften att döda.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.